Material Positioning Analysis: meer dan alleen maar een nieuw soort MRP

Download hier de Powerpoint Presentatie over het Concept en de Werking van Material Positioning Analysis door Selders ERP Consultancy: https://erp-masterclass.nl/wp-content/uploads/2021/02/Material-Positioning-Analysis-version-005.pdf

De huidige manier van werken, noch het concept erachter dat bestaat in de huidige ERP-systemen met standaard MRP, is niet langer adequaat. Met materiaalbehoefteplanning kan veel meer worden gedaan dan de huidige standaard MRP biedt voor industriële organisaties die in de 21e eeuw met ERP systemen werken.

Ik heb het concept en de functie Material Positioning Analysis (MPA) genoemd, vanwege de analysemogelijkheden die de aanpak biedt en de manier waarop materialen, componenten, halffabricaten en grondstoffen door het programma en door de functie in het bedrijfsproces worden geplaatst en gepositioneerd, en heb dit geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Door middel van de proof-of-concept test is het mijn mening dat dit het MRP-mechanisme en de MRP-functie in ERP-systemen volledig kan vervangen. De randvoorwaarden waaronder deze functie opereert zijn dezelfde als die welke ook gelden voor standaard MRP.

In het ERP-systeem moeten alle daarin vermelde voorraden nauwkeurig en betrouwbaar zijn en overeenkomen met de werkelijke fysieke voorraad in de magazijnen. De artikeltabel en stuklijsttabel moeten in orde zijn en goed onderhouden. De parameters die in de artikeltabel voor elk artikel in de ERP-database zijn ingesteld om MRP goed en optimaal te laten verlopen, zijn ook hier van toepassing. Ook hier kunnen bij tekorten zogenaamde Planned orders ontstaan, die, voordat ze worden omgezet in echte werkorders en inkooporders, door materiaalplanners en inkopers kunnen worden beoordeeld. Het Material Planning Window en het mechanisme om geplande orders om te zetten  in echte zijn ook hier nog steeds geldig, en in principe is MPA mogelijk met alle ERP-systemen die standaard MRP hebben.

Er is echter één kanttekening.  Bedrijfsorganisaties die graag met MPA willen werken, moeten volledig overschakelen op het nieuwe mechanisme.  Het is niet mogelijk om zowel standaard MRP als MPA tegelijkertijd te doen, omdat het de geplande bestellingen zou dupliceren, zodat uiteindelijk de materiaaldekking nooit correct zou zijn als ze zouden worden omgezet in ‘echte’ bestellingen.

Download hier de Powerpoint Presentatie over het Concept en de Werking van Material Positioning Analysis door Selders ERP Consultancy: https://erp-masterclass.nl/wp-content/uploads/2021/02/Material-Positioning-Analysis-version-on-005.pdf