ERP Automatisering
Een van de belangrijkste aspecten van het kiezen van een Data Base Management System of DBMS en het kiezen van een ERP-systeem dat met dat DBMS werkt, is de mogelijkheid om een groeipad te hebben. Daarnaast is het belangrijk om te weten of de toekomstige ERP-leverancier het ERP-systeem blijft ontwikkelen en of de leverancier in staat zal zijn om in de gebruiksfase voldoende ondersteuning te bieden voor zowel de ERP-functionaliteit als het onderliggende DBMS. Daarnaast is er nog een ander aspect dat erg belangrijk is om te leren of te weten van het voorkeurs ERP-systeem met voorkeurs-DBMS: is het DBMS een zogenaamd Relational Database Management System of niet.
Er zijn tegenwoordig andere soorten DBMS-systemen op de markt zoals Object Oriented DBMS-systemen, Hiërarchische DBMS-systemen en Network Model DBMS-systemen, maar de meest populaire en belangrijke ERP-systemen werken tegenwoordig met een Relationeel DBMS-systeem. En niet zonder reden; het DBMS kan werken met een groot aantal tabellen en subtabellen die zichzelf zeer eenvoudig laten ontwikkelen, uitbreiden en manipuleren. De primaire en secundaire relatie en het opzetten en onderhouden van deze relatie tussen tabellen is ook heel eenvoudig te doen. Hoewel een gemiddeld ERP-systeem met DBMS honderden, soms duizenden verschillende tabellen kan bevatten. En elke tabel kan worden gestructureerd in kolommen en velden die een gestandaardiseerd aantal veldtypen kunnen bevatten, zoals datumvelden, tekstvelden, numerieke velden, Booleaanse velden en combinaties ter ondersteuning van primaire en secundaire sleutels voor gegevensmanipulatie. En dat is precies wat je nodig hebt voor een ERP-systeem.
Er is een aantal populaire Database Management Systemen die worden gebruikt in ERP-systemen die bijvoorbeeld zijn:
- DBASE
- MySQL
- Microsoft Access
- Oracle
- Microsoft SQL Server
dBase is bijvoorbeeld vrij oud en is ontwikkeld in het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw; Het is op dit moment vrij van licenties, maar het is veel te klein als een DBMS om zelfs maar een kleine bedrijfsorganisatie te ondersteunen die in de toekomst een groeiende ontwikkeling zou willen hebben. dBase is geen relationeel DBMS. MySQL is min of meer hetzelfde, hoewel het een relationeel DBMS is met beperkte mogelijkheden; in de jaren negentig van de vorige eeuw werd het gebruikt voor vrij kleine ERP-systemen voor kleine industriële organisaties en het is tegenwoordig nauwelijks meer in gebruik. Microsoft Access is niet echt ontwikkeld voor het ondersteunen van ERP-systemen en met beperkte relationele mogelijkheden en meer ontwikkeld voor persoonlijk gebruik op laptops, desktops en servers in een kantooromgeving.
Zowel Oracle als Microsoft SQL Server zijn echte relationele DBMS-systemen die zowel kleine en middelgrote als grote industriële bedrijven kunnen ondersteunen met uiteindelijk een breed scala aan fabrieken en locaties wereldwijd.
Er zijn enkele voorbeelden meer van DBMS-systemen naast de hierboven genoemde, maar de meeste ERP-systemen werken met Database Management Systemen van Oracle of Microsoft dit zijn Oracle DBMS en Microsoft SQL Server. Beide bieden een groeipad naar de organisaties van de klant en beide blijven hun product in de toekomst verder ontwikkelen. Maar wat verdere ontwikkeling betreft, zullen de organisaties van de meeste klanten te maken krijgen met een tweerichtingsverkeer in de automatiseringsontwikkeling van ERP-systemen. Niet alleen het onderliggende DBMS is permanent in ontwikkeling vanuit de kant van de leverancier, maar ook het ERP-systeem dat de nodige functionaliteit biedt voor de primaire processen van de industriële organisatie van de klant.
Voor de meeste ERP-systemen is dit het geval; klantorganisaties kunnen het betreffende ERP-systeem kopen en vervolgens de mogelijkheid hebben om te kiezen voor Oracle of voor Microsoft SQL Server.
In de meeste ERP-systemen zoals Infor Visual Enterprise is het mogelijk om een versie van Oracle of een versie van Microsoft SQL Server als DBMS achter het betreffende ERP-systeem te hebben. Dat betekent dat het ERP-systeem en zijn functionaliteit volledig transparant moeten zijn voor de gebruikers van de industriële organisatie wanneer Oracle of Microsoft SQL Server zou zijn gekozen als onderliggende DBMS. Ze mogen geen functioneel verschil ervaren in het ERP-systeem op hun scherm.
Maar vanuit IT-perspectief is of kan er een groot verschil zijn: het opzetten en onderhouden van een Oracle-omgeving is iets heel anders dan het opzetten en onderhouden van een Microsoft SQL Server-omgeving. Voor het opzetten van een Oracle omgeving, het opzetten van nieuwe databases en een testomgeving en het organiseren van back-ups etc zijn goed geïnformeerde Oracle experts nodig en acties zoals deze kunnen uren en dagen duren waarbij het opzetten en onderhouden van een Microsoft SQL Server omgeving en het maken van back-ups etc. minuten en uren duren. En de extra tools rond Microsoft SQL Server (de zogenaamde Management Studio) hebben een niveau van gebruiksvriendelijkheid bereikt voor het ondersteunen van IT-mensen, waardoor het werken met dergelijke tools vrij eenvoudig is om binnen een korte tijd te doen.
De twee; Oracle en Microsoft SQL Server worden hier genoemd omdat de meeste middelgrote en grotere industriële bedrijven een van deze DBMS-systemen gebruiken. En niet zonder reden. Zowel Oracle, dat kan worden gebruikt voor de zeer grote industriële organisaties, als Microsoft SQL Server, dat kan worden gebruikt voor de grote en middelgrote en kleinere industriële organisaties, hebben en zullen op de lange termijn een groeipad hebben.